Skip to main content

Beteendeförändringar och ändrat körsätt

Film – effektutjämning i skolkök

I den här filmen berättar vi mer om varför effektutjämning är viktigt och hur samverkan mellan STUNS Energi, Måltidsservice och Skolfastigheter visar ett exempel på hur det går att minska effekttoppar genom beteendeförändringar och ändrat körsätt.

Filmen visades under Almedalen 2022 där projekten Flex-o-Mat  och Live-in Smartgrid anordnade seminariet ”Överdimensionera elnät eller nyttja elnätens infrastruktur smartare, skolköken visar vägen” på Hållbarhetsarenan.

Vad innebär ändrat körsätt och beteendeförändringar?

Kökspersonalen har själva fått välja ett antal körsätt att testa. Det populäraste har varit att starta och stoppa de olika köksapparaterna i sekvenser. Att använda köksapparaterna i sekvenser handlar om att koordinera och sprida ut användningen över tid. Det kan exempelvis handla om att inte starta diskmaskinen samtidigt som ugnarna. Även den redan befintliga inställningen ”Reducerad effekt” har använts på ugnarna. Ugnarna är de mest effektkrävande i köken eftersom dem ger kortvariga och höga toppar.

Resultaten från testerna kring ändrat körsätt och beteendeförändringarna är att det bidrar till att reducera effekten vid matlagning. Det förändrade körsättet har också skapat medvetenhet och engagemang hos kökspersonalen.

Här finns en lathund för effektsmart beteende i storkök

Här hittar du inställningen ”Reducerad effekt”

Visste du att det går att laga mat på reducerad effekt genom redan befintliga funktioner i ugnarna? Här hittar du inställningen på ugnar som används i storkök.

Här hittar du Reducerad effekt på Rationals ugnar:

Här hittar du Reducerad effekt på Electrolux ugnar:

Här hittar du reducerad effekt på en äldre ugn från Electrolux:

Har du frågor eller vill veta mer? 

För information om projektet, kontakta Fredrik Björklund: fredrik.bjorklund@stuns.se.

Frågor till Måltidsservice, kontakta Sandra Harbom: sandra.harbom@uppsala.se.

Projektet drivs av STUNS Energi tillsammans med Skolfastigheter, Måltidsservice i Uppsala kommun och CIT Energy Management. Projektet finansieras av 

sv_SE